Anders Örnberg

Svampen förslag b1 lu

Svampen, Stureplans nav, en mötesplats för människor från när och fjärran.

Vi tänker inte längre på att Svampen är ett regnskydd utan att det är en mötesplats. En möteplats för flera generationer. Svampen har sen den byggdes varit en populär och lätt identif ierbar mötesplats som finns i mängder av människors medvetande. Svampens attraktion är stark.

Svampen har tidigare haft flera funktioner, och attraktioner om man så vill. En mötesplats, hållplats för spårvägstrafikanter, tidningsstånd mm. En kommunikationspunkt på flera sätt alltså.

Att mötas här på dagtid å yrkets vägnar eller i början av ett nattligt äventyr känns självklart. Sätten att mötas här är naturligtvis många. Exempelvis har man tidigare under senare delen av 80- och början av 90-talet från de omgivande arbetsplatserna haft som en sport att ringa ned till Svampen. Vem lyfter luren därnere vid Svampen?

En skönhet att dejta eller nå´n att skoja med! Att ringa från sitt kontor med koll på den som svarade nere vid Svampen utan att denne anade de flera ögon som förväntansfullt iakttog varje rörelse under telefonsamtalet, att se dennes reaktioner och handling. Möjligheterna var många vid denna telefonkontakt som tekniskt inte fungerar längre.

Svampen är ett elegant fysiskt landmärke. Dragningskraften ligger också i andra funktioner som vi skapar själva om det finns förutsättningar. Att fortsätta utveckla och revitalisera de olika formerna av möten som kan uppstå med Svampens fysiska identitet men också dess inneboende funktioner. Tidningsståndet var under kriget ett ställe där man hade möjlighet att få senaste nytt och diskutera läget.

Behovet av tidningar tycks inte mattas. Nya former för att få och ge information har vi sen många år som komplement. Mobiltelefonen används till att tala i och skicka olika meddelanden, SMS, och datorn får numer plats i f ickan, mobilen kan både ta och skicka bilder osv. Mötet har både blivit enklare och mer komplext.

Självklart skall Svampen fortsätta spela sin roll i den nya möteseran som framstående attraktion.

Det av arkitekt Holger Blom också skapade tidningsståndet blir nu en mötesgenerator med en mångfald funktioner. Förutom tidningar skickar man och tar emot meddelanden till Svampens mötesgenerator, det ursprungliga tidningsståndet.

Vitalisera mötesplatsens funktioner med ett humant och högteknologiskt nätverk, likt svampens mycel, kan svampen nå jordens alla hörn. Addera dagens tidningar och telefoners funktioner med behovet att mötas vid Svampen.

I marken under Svampens hatt ser man hur ljuset från nätverket-mycelet med olika intesitet och ljusfärger reagerar på alla former av mötesstimulin från människor på plats och meddelanden från när och fjärran som på ett eller annat sätt har kontakt med mötesgeneratorn.

Svampen lever som mötesplats dygnet runt. Ljuset, effektbelysningen, speglar intensiteten och mängden möten.

Personer på plats, vilka som är här och vilka som inte kommit, meddelanden som skickats till Svampen på olika sätt med telefon, sms, internet, papperslappar, skrift på tavla (med krita, penna eller elektroniskt). Vinka och sjung en sång från Svampen till någon på andra sidan jordklotet.

Svampens belysning och renovering

Byggnaden återfår sin ursprungliga glans. Betongens yta, brädformen, slipas ned så Svampen får tillbaks en yta som liknar den med masonit formsatta första Svampen. Det är då också möjligt, genom slipningen, att ballasten ger ett glänsande uttryck och djup som blir attraktivt. Den mellanliggande bindande cementen färgas in i ursprunglig ljusgrön nyans alternativt vitt och poleras matt.

Taket kan få en låg genomskinlig sfärisk hatt (kupol) i glasf iber med möjlighet att ljussätta. Högsta höjd 300mm. Alternativt målas hela ytan i en röd silikatfärg som vaxas och poleras. Eller möjligen epoxy.

De åtta armaturerna från 1937 på Svampens skaft rekonstrueras. Ljuskällor kan vara underspända glödlampor. Kompaktlysrör, eller metallhalogen är alternativ. Ursprungligen var armaturerna bestyckade med 100 Watts glödlampor.

Under Svampens hatt är markens ytskikt av glas och därunder finner man RGB LED-lampor som tillsammans ger miljoner olika ljusfärger och som styrs av utifrån kommande signaler (människor på plats, SMS, etc.).

Kulörta punkter på skiss anger Europas huvudstäder. Svampens skaft motsvaras i sin placering på skiss och geografiskt i Stockholm.

Nedan flugsvampen på skoj…. användes till ett möte kring projektet….

Flugsvampen